Alumni

Van succesvolle geoloog tot manager

 

De meeste aspirant-managers zijn buitengewoon ambitieus. Ze schaffen zich een pak aan dat ze niet kunnen betalen (wat op zich een uitstekende start is), ze leren Italiaanse kaas eten (sjieker dan Franse), ze drinken een rode Graves Supérieur (want sherry is een kansloos drankje, hooguit geschikt voor vrouwen van gemankeerde executives), ze nemen een credit card van Barclay’s (je kunt er nergens mee betalen, maar je komt er veel verder mee) en ze kopen een losse schoudertas (denk eraan: koop nooit zo’n attachekoffertje want de butler stuurt u naar de leveranciersingang). Daarna gaan ze studeren.

De besten onder hen kopen op kosten van de zaak een halve meter managementboeken, maar ze lezen er natuurlijk geen regel uit.

Stel, u bent zo’n talent. Wat laat u doen met die standaardwerken? Welnu, standaard betekent gewoon staanplaats en een boek is evenveel waard als zijn rug. Daar moeten dus namen op staan.

Bijvoorbeeld: Drucker, Keynes, Pen, Foster, Grosmen, Marx mag ook. Hobbes is interessant. De secretaresse dient deze vakliteratuur te rangschikken schuin achter uw bureau. Natuurlijk zit u niet in een kamertje met haar. Zwakkere broeders lezen wel, en ze komen nooit hoger dan adjunct. De wereld is nog nooit geregeerd geweest door intellectuelen, laat staan door hersenen, en als u zo dom bent om werkelijk kennis van zaken te willen verwerven wordt u precies wat u in uw diepste kern bent: personeel.

Maar u bent aspirant. U wilt hogerop, Niet om nog harder te werken, niet omdat u gedreven wordt om leiding te geven, niet omdat u een natuurlijke systematische geest bezit, niet omdat u het karakter heeft dat alsmaar Gordiaanse knopen wil doorhakken, niet omdat u de vrouw van uw president-directeur begeert (hoewel dat een stap is in de goede richting) en zeker niet omdat u hart heeft voor de zaak. U wilt hogerop, want daar zit het geld en de werkelijke macht.

Wat volgt zijn tips van de Heeren Alumni bedoeld voor aankomende succesvolle Heeren.

Management is niet rechts of links. Management is aan geen enkele politieke kleur gebonden. Rood op de verkiezingslijst of rood op de bank doet er niet toe. De manager heeft slechts een partij: IK.

Enige stellingen

1.  De enige goede manager is een slechte manager.

2.  Een boterham met pindakaas valt altijd op de besmeerde kant.

3.  Indien u voor 3.000 euro rood staat bij de bank, heeft u een probleem. Indien u voor 300.000 euro rood staat, heeft de bank een probleem. Indien u echter voor 30.000.000 euro rood staat, behoort u tot de derde wereld. Iedereen vecht om de derde wereld geld te geven.

4.  De beste manager is uw secretaresse.

5.  De wet is een net met mazen. Het net is voor Jan Modaal, de mazen zijn er voor de Heeren.

6.  Hartinfarcten zijn er om te delegeren.

7.  Alleen amateurs hebben een seksuele relatie met hun secretaresse. De ware manager heeft een seksuele relatie met de gehele wereld en houdt in het bijzonder van één variant: oren aannaaien.

8.  De baas weet niets. De secretaresse weet alles. Laat haar alle beslissingen nemen, laat uw adjunct ervoor tekenen en ga zelf op wintersport.

9.  Geld is abstracte kunst.

10.  Geld maakt niet gelukkig, maar wel gelukkiger.

11.  Nakaarten is een prima systeem om een ander de schuld te geven.

12.  Wie een kuil graaft voor een ander, verricht veel te veel werk.

13.  Carrière maken is het overleven van rampen.

14.  Een ambtenaar is iemand die kopieën maakt van de papierrommel die hij opruimt.

15.  Een bankier is een roverman met bril.

15b.  Een bankier is een roverman met contactlenzen.

16.  Talent is verspilling van talent.

17.  De georganiseerde misdaad in Nederland heet verzekeringswezen.

18.  Een gouden handdruk is beter dan een gouden baan.

De woorden die uw carrière bespoedigen zijn deze:

 

 

 

Planning, organisatie, coördinatie en control zijn de vier woorden die tezamen het rijbewijs opleveren aan de hand waarvan de Correcte Heer zijn ongelukken mag maken.

 

 

Comments are closed.