Borrelen in Cafe Terzijde

1999, Een mooi jaar waarin Wij wederom eens in de twee weken borrelden in Café Terzijde in de Kerkstraat. Hier brachten Wij met zijn Allen weer de gezelligste uurtjes van dit jaar door. Gewoon lekker een biertje drinken, een keutje leggen op het biljart, flipperen op de antieke flipperkast, of weer eens ouderwets vergaderen. Om toch ook iets te hebben om met de drank weg te spoelen, hebben ze er heerlijke knoflookolijven, porties kaas en worst en ander lekkers. Ook hebben We meerdere malen gegeten in onze stamkroeg, een culinair genot….

 

12,5 jaar Terzijde

november 2009

In november was het jaar 12 voor de helft verstreken. Heeren van over de hele wereld wisten wat dit betekende en kwamen terug naar de Oorsprong: Café Terzijde te Amsterdam. Twaalvenhalve jaren geleden werd de jaartelling hier op nieuw gesteld in het jaar 0: het begin van de Hegemonie van de Heer.

Trouwe kroegbaas Frank keek zijn ogen uit, toen de levende legendes uit het verleden zijn etablissement betraden. Maar ook de huidige Garde raakte onder de indruk van Hun rijke erfenis toen de voorvaderen Één voor Één het café betraden. De handdruk van de Praeses der Praesides, de Heer van het Eerste Bestuur was voor de vele nieuwe Heeren een onvergetelijke.

De nacht werd verschoond van Heerlijke keelgeluiden, goudgeel vocht en Heerlijkheid zoals een nacht sinds het begin der tijden (1996) niet gezien heeft. Niet alleen de nacht werd op de proef gesteld, naast de Heerlijke nacht vulde een Heerlijke aura het Hol van de Heerlijkheid. Op een muur toonden zich magnifieke beelden van het nalatenschap van de voorgaande jaren.

Het gloednieuwe raam schokte, de muren kraakten, het café dreigde uit zijn voegen te barsten. De deur werd opengezet om het zich binnen afspelende de wereld in te laten. Maar het dranklokaal doorstond, hield stand. Daarom werd op het hoogtepunt van de avond Frank een oorkonde gepresenteerd. De oorkonde voor een “Uitmuntend Café” uitgegeven door de Kenners der kenners en ondertekend door de Praeses van het Eerste en Dertiende Bestuur. Na de mooie nacht spreiden de Heeren Zich weer uit de Oorsprong, de kronen op de wereld waren weer teruggekeerd en de dag kon weer aanbreken.

Teloorgang en het einde

 

September 2012 markeerde het einde van Onze Thuishaven, waar Wij zo’n anderhalf decennium resideerden. Een fragment uit een interne memo van toenmalig Praeses, dHr. Oltheten:

“Een zeer onaangenaam gerucht gonsde sinds afgelopen weekend rond. De gedachte aan de eventuele waarheid hiervan, niet voorstellende dat dit mogelijk kon zijn, deed Ons gisteravond met argwanen op de fiets stappen. 

artikel

Helaas moet Ik U mededelen dat het ondenkbare waarheid is geworden; café Terzijde is gesloten.

Of de sluiting definitief is blijft een speculatie, de brief op de ruit leest dat Terzijde is gesloten wegens verbouwing. Een blik door de ruit gaf het akelige beeld van een lege kroeg, stoelen en tafels zijn verdwenen, de muren zijn ontdaan van hun lijsten en zelfs de ‘Uitmuntend Café’ oorkonde is verdwenen. Eén ding is een feit, er is een einde is gekomen aan een bijzonder tijdperk; vijftien jaar Terzijde zoals Wij dat kennen.”

Van kroegbaas Frank is nooit meer wat vernomen, diverse geruchten doen nog altijd de ronde. A. Kok (niet te verwarren met dHr. A.K. Kok) van Het Parool schonk die week aandacht aan de ondergang van Terzijde, hiernaast terug te lezen.

Comments are closed.